Powidła z węgierek

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Smaczne do naleśników kanapek i ciast.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • śliwki węgierki 2,5 kg
    cukier 1 szkl
    cynamon 1 kopiasta łyżeczka
    woda 1/4 szkl

Powidła z węgierek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć i wypestkować. Wrzucić do garnka z grubym dnem i podlać wodą. Przykryć pokrywką i postawić na dużym na ok 15 min. Następnie zdjąć pokrywkę a garnek przestawić na mały palnik. Po ok godzinie gotowania dodać cukier i cynamon. Gotować a właściwie trzymać na ogniu do momentu aż śliwki widocznie zgęstnieją. Powidła często mieszamy.

    Przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Pasteryzować ok 20 min.

    Na powidła najlepsze są śliwki mocno dojrzałe, pomarszczone lekko od strony ogonka. Wtedy można nie dodawać cukru bo są wystarczająco słodkie. Cynamon dodajemy jeśli chcemy zmienić smak powideł. Ogólnie wolę naturalny smak śliwek.

    Smażenie powideł można rozłożyć na dwa dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy