Powidła z nektarynek i jabłek

  • wyświetlono: 88 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealne połączenie, powidła smakują wybornie, doskonały dodatek do zapiekanek, deserów, porannej owsianki itd.

IMG_1811
  • 5 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

10 dużych jabłek (2,77kg)
10 nektarynek (1,84kg)
sok z 1 cytryny
8 łyżek cukru, wg uznania, do smaku
0.5 szklanki wody ( 125 ml)

Sposób przygotowania przepisu:

Powidła z nektarynek i jabłek

  • 1. Obrane jabłka, pozbawione gniazd nasiennych pokroić i wrzucić do rondla z grubym dnem. Nektarynki pozbawić pestek, pokroić i dodać do jabłek. Dodać też sok z cytryny, wlać wodę i gotować 40 minut. Po tym czasie dodać cukier, wymieszać dokładnie i gotować jeszcze ok 50 minut.
    Z tej porcji owoców mam 2 słoiki o pojemności 0,9 litra i 3 słoiki 0,5 litrowe domowych powideł.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

powidłajabłkaśniadaniekolacjaPrzetworynektarynkidżemy

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Marmolada z pomidorów i jabłek

Tak przygotowana marmolada jest...

Ocet z jabłek i gruszek

Dodane przez: Jola1977-1977

Ocet z jabłek i gruszek

Samodzielne przygotowanie octu...

image-1iq9mbo

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Sok z aronii i jabłek

Nowy nabytek, aronia i jabłka z...

Konfitura z pomarańczy i jabłek

Dodane przez: RedakcjaPP

Konfitura z pomarańczy i jabłek

Gdy byłam w Anglii, tak zasmakowała...

Dżem z jabłek i dyni

Dodane przez: ewaeu

Dżem z jabłek i dyni

Doskonałe połączenie jabłka i dyni....

dżem z dyni

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem z dyni i jabłek

Sezon na dynię trwa a mnie tym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE