Powidła śliwkowe z rumem i cynamonem

4.47 (183 ocen)

Wprawdzie sezon na węgierki dobiegł końca, ale może przepis przyda się komuś w przyszłym roku :)

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych węgierek – waga po wypestkowaniu
    60 dag cukru
    kopiasta łyżeczka cynamonu
    4 łyżki rumu
Wystaw ocenę:

4.47 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła

Powidła śliwkowe z rumem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyłam, przekroiłam na pół usuwając pestki, włożyłam do dużego garnka o grubym dnie, dodałam cukier i podlałam niewielką ilością wody.
    Smażyłam na wolnym ogniu około 3 godziny, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż śliwki zmniejszyły objętość i odparowała część płynu.
    Zostawiłam na noc bez przykrycia.
  • 2. Na drugi dzień znowu smażyłam na wolniutkim ogniu, bardzo często mieszając około 2-3 godzin, aż rozgotowane śliwki zaczęły wyraźnie gęstnieć.
    Ponownie zostawiłam na noc bez przykrycia.
  • 3. Trzeciego dnia przygotowałam słoiczki: umyłam je, ustawiłam je na blaszce do ciasta, obok ułożyłam umyte nakrętki i wstawiłam do zimnego piekarnika. Nastawiłam piekarnik na 110 stopni z termo obiegiem i „piekłam” je przez 15 minut. Zostawiłam w piekarniku do czasu aż były potrzebne.
  • 4. W tym czasie smażyłam powidła do uzyskania odpowiedniej konsystencji – nabrane na łyżkę powinny spadać z niej większymi płatami. Na tym etapie smażenia już praktycznie nie odchodziłam od garnka i co chwileczkę mieszałam. Na koniec dodałam cynamon i rum, dokładnie wymieszałam.
  • 5. Gorące powidła nałożyłam do jeszcze ciepłych słoiczków, zakręciłam i postawiłam do góry dnem na kilka minut. Następnie słoiczki odwróciłam i pozostawiłam do ostudzenia.
    Z tej ilości składników wyszło mi 7 „dżemowych” słoiczków.

Porady

Cukru można dać mniej lub więcej, w zależności od słodkości śliwek i upodobania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Śliwki Rum Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować