Powidła śliwkowe z przyprawami korzennymi oraz odrobiną kakao

4.49 (142 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

czoko-powidła

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg śliwek węgierek,
    - 3 łyżki miodu/cukru (lub więcej do smaku),
    - 2 łyżeczki przypraw korzennych (lub więcej, do smaku. Użyłam gotowej mieszanki przypraw do piernika),
    - odrobina wody,
    - odrobina kakao.
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Powidła

Powidła śliwkowe z przyprawami korzennymi oraz odrobiną kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki odpestkowujemy przekrajamy na połówki. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody. Wkładamy śliwki, gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny co jakiś czas mieszając (powidła lubią się przypalać, a potem ciężko jest doczyścić garnek - wiem to z własnego doświadczenia ;-) Śliwki puszczą trochę wody. Następnie dodajemy miód/cukier, przyprawy korzenne, gotujemy ponownie ok. 1 godzinę do odparowania wody i do uzyskania gęstych powideł. Na koniec dodajemy jeszcze 1 łyżeczkę kakao, powidła od razu gęstnieją, nabiorą świetnego smaku. Następnie zdejmujemy garnek z gazu, przestudzamy, przelewamy do słoiczka. Z 1 kg nie wyjdzie za dużo powideł, więc jadłam je na bieżąco. Przechowywałam w lodówce do 1 tygodnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Śliwki Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować