POWIDŁA ŚLIWKOWE Z POMARAŃCZĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy. Pyszne, pachnące i słodkie. Niezastąpione zimą do ciast, ciasteczek, gofrów itp.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    2 kg ciemnych śliwek
    1 umyta i sparzona pomarańcza
    1 i 1/2 szklanki cukru

Powidła śliwkowe z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-096blpv 1. PRZYGOTOWANIE :

    Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, przekładamy do garnka o grubym dnie. Następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i sok. Całość gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Powidła smażymy około 1-2 godziny, po tym czasie odstawiamy je do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Po kilku godzinach powidła ewentualnie dosładzamy, zagotowujemy i gorące nakładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy