Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy to doskonały pomysł na zamknięcie smaku śliwek w słoiczku i cieszenie się nim przez cały jesienno-zimowy sezon. Niecodzienna kombinacja smakowa pobudzi nasze zmysły, zabierze w podróż do świata bajecznych smaków i aromatów. Tylko tutaj znajdziemy połączenie gorącyc

  • 30 min

Składniki:

  • 4 kg śliwek węgierek
    3 pomarańcze
    1 szkl. cukru

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy i drylujemy.
    Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
    Do dużego garnka wlewamy sok i dokładamy śliwki oraz cukier.
    Całość gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliły.
    Gdy śliwki zagotujemy i zaczną się rozpadać i gęstnieć dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.
    Całość mieszamy (wtedy również częściej mieszamy).
    Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków.
    Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy