Powidła sliwkowe

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

zrobiłam z przepisu, którego autorką jest: pani Lucyna19, PRZYŚLIJ PRZEPIS polecam, pyszne i łatwe w wykonaniu

  • 6 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 kg wydrylowanych śliwek,
    1 kg cukru,
    250 ml octu 8%lub 10%.

Powidła sliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śliwki węgierki z działki 1. Cytuję za autorką:
    Dojrzałe, a nawet przejrzałe wydrylowane sliwki wsypać do szerokiego rondla, zasypać cukrem i zalać octem.
    Wymieszać, przykryc pokrywką, odstawić.
    Następnego dnia postawić na piecu i doprowadzić do wrzenia.
    Nie mieszać!!
    Gotować ok 1 godzinę pod przykryciem na dość dużym ogniu.
    Następnie ogień zmniejszyć tak by powidła lekko bulgotały ok 5 godzin.
    Powideł nie wolno probować czy w zaden sposob dotykać!!
    Na pewno nie przypalą się.
    Gęste gotujące się powidła dopiero na koniec pomieszać, wlewać do słoików, odwrócić do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy