Powidła śliwkowe

  • wyświetlono: 810 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sezon śliwkowy się zaczyna - powidła czas zacząć robić. Są bardzo czasochłonne ale warto...

AnetaSłużałek
  • 360min

Składniki

5 kg śliwek węgierek

Sposób przygotowania przepisu:

Powidła śliwkowe

  • 1. Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki, przełożyć do dużego i szerokiego garnka o grubym dnie. Śliwki na początku dusić pod przykryciem na dużym ogniu przez około 30 min. Później przez około 2-2,5godz. gotować na średnim ogniu mieszając co 5-7 min. Smażyć je jeszcze przez około 2 godz bardzo często mieszając, tak czesto żeby nie dopuścić do przypalenia. Po tym czasie śliwki bardzo zgęstnieją, jeszcze gorące przekładać do słoików, zkręcić gorące. Pozostawić do ostygnięcia. Takich powideła nie trzeba już pasteryzować ani obracać do góry dnem.

Porady

Śliwki na powidła muszą być bardzo dojrzałe. Do powideł nie dodaje się ani wody ani cukru, tak więc jak słodkie będą śliwki tak słodkie będą powidła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylapowidła ze śliwek

Komentarze

Podobne przepisy

Powidła śliwkowe

Dodane przez: joanna30

Powidła śliwkowe

Powidła uwielbiam. Od dziecka zajadałam...

Powidło śliwkowe

Dodane przez: Jaga85

Powidło śliwkowe

Domowe powidła i dżemy to niezawodne...

image-24413kt

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Szybkie powidła śliwkowe

Mam dla Was wspaniałą alternatywę...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: Świeca Urszula

Powidła śliwkowe

Doskonałe do pieczywa, ciast.

Powidła czekoladowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Powidła śliwkowe z czekoladą "Nutella"

To moje ulubione powidła do podjadania...

Powidło śliwkowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Powidło śliwkowe.

Każdej jesieni staram się przygotować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.