Powidła śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Sezon śliwkowy się zaczyna - powidła czas zacząć robić. Są bardzo czasochłonne ale warto...

  • 6 godz.

Składniki:

  • 5 kg śliwek węgierek

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki, przełożyć do dużego i szerokiego garnka o grubym dnie. Śliwki na początku dusić pod przykryciem na dużym ogniu przez około 30 min. Później przez około 2-2,5godz. gotować na średnim ogniu mieszając co 5-7 min. Smażyć je jeszcze przez około 2 godz bardzo często mieszając, tak czesto żeby nie dopuścić do przypalenia. Po tym czasie śliwki bardzo zgęstnieją, jeszcze gorące przekładać do słoików, zkręcić gorące. Pozostawić do ostygnięcia. Takich powideła nie trzeba już pasteryzować ani obracać do góry dnem.

Porady

Śliwki na powidła muszą być bardzo dojrzałe. Do powideł nie dodaje się ani wody ani cukru, tak więc jak słodkie będą śliwki tak słodkie będą powidła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy