Powidła śliwkowe

  • wyświetlono: 943 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Powidła uwielbiam. Od dziecka zajadałam się powidłami robionymi przez moją mamę. W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na powidła jednoskładnikowe, bez grama cukru. Do tego potrzebne są bardzo dojrzałe i słodkie węgierki.

IMG_3480

Składniki

3kg bardzo dojrzałych węgierek

Sposób przygotowania przepisu:

Powidła śliwkowe

  • 1. Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do dużego garnka o grubym dnie i dusić pod przykryciem ok pół godziny. Po tym czasie zmniejszyć ogień do minimum i co jakiś czas mieszając, smażyć powidła. Ja podzieliłam sobie smażenie na 3 dni, codziennie po 2 godziny. W międzyczasie przechowywałam w chłodnym miejscu. Ale jeśli ktoś ma czas może je smażyć bez przerwy. Powidła zmiksować i bardzo gorące przekładać do słoików. Od razu zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiŚliwkipowidła

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Powidła śliwkowe

Nie wyobrażam sobie piernika czy...

Powidła czekoladowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Powidła śliwkowe z czekoladą "Nutella"

To moje ulubione powidła do podjadania...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: Ewelina Marcin

Powidła śliwkowe

Tradycyjne powidła śliwkowe to...

Powidło śliwkowe

Dodane przez: Jaga85

Powidło śliwkowe

Domowe powidła i dżemy to niezawodne...

image-24413kt

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Szybkie powidła śliwkowe

Mam dla Was wspaniałą alternatywę...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: Świeca Urszula

Powidła śliwkowe

Doskonałe do pieczywa, ciast.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE