Powidła śliwkowe

0 (0 ocen)

To moje nr.1 w przetworach na zimę. Uwielbiam je w szczególności z połączeniem ciasta drożdżowego :)

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
    200 g cukru

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyj i osusz. Pozbądź się pestek.
  • 2. Do garnka wrzuc śliwki, cukier i podlej ok 1/3 szkl wody. Smaż od czasu do czasu mieszając ok 1 godziny ( podlewaj delikatnie wodą gdy zacznie przywierac)
  • 3. Czynnośc powtarzaj przez kolejne 3-4 dni.
  • 4. Ciepłe powidła przełóż do słoików. Dobrze zakręc.

    Pasteryzuj przez ok 15 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy