Powidła

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój mąż zajada się tymi powidłami, w zeszłym roku zrobiłam je pierwszy raz i teraz już na stałe zadomowiły się w naszej spiżarni

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śliwki świeże: 2.5 kilograma
    - cukier: 1 szklanka

Powidła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki.
  • 2. Śliwki gotujemy na wolnym ogniu, puszczą soki i będzie nam się redukować. Po około dwóch godzinach wsypuje cukier i gotuje dalej trzy godziny, aż masa zgęstnieje. Nie podlewałam wodą śliwek gdyż były wystarczająco soczyste i szybko puściły soki.
  • 3. Gorące powidła nakładać do czystych i suchych słoików odwrócić gorące do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
    Z tej ilości śliwek wyszły mi 4 słoiki 190gram (po przecierze pomidorowym)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy