Powidła

  • wyświetlono: 211 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mój mąż zajada się tymi powidłami, w zeszłym roku zrobiłam je pierwszy raz i teraz już na stałe zadomowiły się w naszej spiżarni

Agiatisnow
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

- śliwki świeże: 2.5 kilograma
- cukier: 1 szklanka

Sposób przygotowania przepisu:

Powidła

  • 1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki.
  • 2. Śliwki gotujemy na wolnym ogniu, puszczą soki i będzie nam się redukować. Po około dwóch godzinach wsypuje cukier i gotuje dalej trzy godziny, aż masa zgęstnieje. Nie podlewałam wodą śliwek gdyż były wystarczająco soczyste i szybko puściły soki.
  • 3. Gorące powidła nakładać do czystych i suchych słoików odwrócić gorące do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
    Z tej ilości śliwek wyszły mi 4 słoiki 190gram (po przecierze pomidorowym)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimakuchnia polskajesieńśliwki świeże

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Powidła śliwkowe

Nie wyobrażam sobie piernika czy...

Powidło śliwkowe

Dodane przez: Jaga85

Powidło śliwkowe

Domowe powidła i dżemy to niezawodne...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: joanna30

Powidła śliwkowe

Powidła uwielbiam. Od dziecka zajadałam...

image-0920cwy

Dodane przez: wiesiołek

Powidła węgierkowe bez mieszania

Najlepsze powidła jakie robiłam,...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: Ewelina Marcin

Powidła śliwkowe

Tradycyjne powidła śliwkowe to...

image-0694dwn

Dodane przez: natalia2004

powidła śliwkowe

Jeden z wielu przetworów, znajdujących...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE