Potrójnie musowe ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 3 min

Ciasto dla fanów czekolady. Idealne na wyjątkowe okazje.

  • 3 min

Składniki:

  • Ciasto:
    85 g margaryny
    200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
    3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
    1/3 szklanki cukru
    szczypta soli

    Mus z gorzkiej czekolady:
    2 łyżki kakao
    5 łyżek ciepłej wody
    200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
    1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
    1 łyżka cukru pudru
    szczypta soli

    Mus z białej czekolady:
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wody
    170 g białej czekolady
    1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Potrójnie musowe ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto -
    Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywna masę. Dodawać cukier, stopniowo łyżka po łyżce, cały czas ubijając. 1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły.
    Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem, ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 160 C przez ok. 18-20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Ciasto bardzo urośnie ale podczas studzenia powinno opaść.
  • 2. Mus z gorzkiej czekolady -
    Kakao wymieszać w kubeczku z ciepłą wodą, odstawić do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do przestudzonej czekolady dodać wodę z kakao i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić z sola na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.
    Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać, uważając by piana nie siadła i by nie było smug.
    Gotowy mus wylać na wystudzone wcześniej ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
  • 3. Mus z białej czekolady -
    Białą czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. W innej małej miseczce wymieszać żelatynę z wodą, odstawić do napęcznienia. Pół szklanki śmietany kremówki podgrzać w garnuszku do temperatury wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej białą czekoladę, mieszać od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Schłodzić do temperatury pokojowej.
    Ubić pozostałą kremówkę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać uważając by piana nie siadła.
    Gotowy biały mus wylać na zastygnięty wcześniej mus z gorzkiej czekolady, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, do całkowitego schłodzenia.
    Udekorować startą czekolada
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować