Potrójnie musowe ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto -
Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywna masę. Dodawać cukier, stopniowo łyżka po łyżce, cały czas ubijając. 1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły.
Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem, ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 160 C przez ok. 18-20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Ciasto bardzo urośnie ale podczas studzenia powinno opaść.
2.Mus z gorzkiej czekolady -
Kakao wymieszać w kubeczku z ciepłą wodą, odstawić do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do przestudzonej czekolady dodać wodę z kakao i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić z sola na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.
Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać, uważając by piana nie siadła i by nie było smug.
Gotowy mus wylać na wystudzone wcześniej ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
3.Mus z białej czekolady -
Białą czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. W innej małej miseczce wymieszać żelatynę z wodą, odstawić do napęcznienia. Pół szklanki śmietany kremówki podgrzać w garnuszku do temperatury wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej białą czekoladę, mieszać od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Ubić pozostałą kremówkę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać uważając by piana nie siadła.
Gotowy biały mus wylać na zastygnięty wcześniej mus z gorzkiej czekolady, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, do całkowitego schłodzenia.
Udekorować startą czekolada
Komentarze