Potrójnie czekoladowy sernik z nutą kawową.

  • wyświetlono: 317 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ten czekoladowy sernik to ciasto dla czekoladowych łasuchów, zaspokoi podniebienie każdego. Idealnie nada się jako świąteczne ciasto.

patisonwkuchni
  • 120min

Składniki

Spód:
290 g czekoladowych ciasteczek
25 g cukru
5 g kakao
90 g masła

Masa:
200 g czekolady gorzkiej
2 łyżeczki kawy
680 g sera twarogowego, sernikowego
160 g cukru
25 g kakao
3 duże jajka
cukier wanilinowy
3 łyżki likieru kawowego ( z braku likieru, dodałam syrop kokosowy)

Polewa:
100 g czekolady
100 g śmietanki kremowej 30%

Dekoracja:
orzechy włoskie

Sposób przygotowania przepisu:

Potrójnie czekoladowy sernik z nutą kawową.

  • 1. W misce umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu, oprócz masła, które rozpuszczamy w rondelku. Ciasteczka kruszymy malakserem, aż zrobią się całkiem sypkie, mieszamy z resztą składników i dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy wszystko i wykładamy na spodzie oraz bokach tortownicy średnicy 20-21 cm. Spód należy podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Następnie pozostawiamy do ostudzenia.
  • 2. W rondelku rozpuszczamy czekoladę i kawę, odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce umieszczamy ser, cukier i kakao, miksujemy wszystko do połączenia składników. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym jakąś dłuższą chwilę i wtedy dodajemy następne jajko. Dodajemy cukier wanilinowy, syrop (likier) i miksujemy raz jeszcze. Gdy czekolada już przestygnie, wlewamy ją do miski z serem i mieszamy delikatnie. I przelewamy masę na upieczony spód.
  • 3. Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę, w której będziemy piec sernik owijamy dokładnie folią aluminiową. Potrzebna nam będzie także większa tortownica, do której włożymy blachę z sernikiem i wlejemy gorącą wodę do połowy wysokości tortownicy.
    Pieczemy przez godzinę w 175 stopniach, po tym czasie sprawdzamy czy patyczek wkłuty w środek sernika jest suchy.
    Pozwalamy sernikowi przestygnąć i następnie wykonujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę i w niej rozpuszczamy czekoladę. Wylewamy polewę na sernik. Na polewie układamy orzechy.
    Gdy sernik całkowicie przestygnie chłodzimy go minimum 6 godzin w lodówce, najlepiej przez noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto świąteczneSernik wielkanocny

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik kawowo - czekoladowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

SERNIK KAWOWO- CZEKOLADOWY

Sernik jest bardzo smaczny. Przygotowuje...

Kawowo-czekoladowy sernik

Dodane przez: Jaga85

Kawowo-czekoladowy sernik

Uwielbiam smak kawy, dlatego to...

Sernik czekoladowy z kawowym spodem i brzoskwiniami

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Sernik czekoladowy z kawowym spodem i brzoskwiniami

To połączenie smaków jest genialne....

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SEROWY POTRÓJNIE CZEKOLADOWY

II wersje tortu serowego, bardzo...

Sernik potrójnie śmietankowy

Dodane przez: dorota w

Sernik potrójnie śmietankowy

Sernik z tajemniczym składnikiem,...

Babeczki potrójnie czekoladowe

Dodane przez: Goszka

Babeczki potrójnie czekoladowe

Babeczki czekoladowe nadziane budyniem....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.