1/2 kg schabu
30 dag pieczarek
1 marchew
1 cebula
1 żółta papryka
250 m l bulionu
mąka
tluszcz
sól
pieprz
papryka słodka
maggi
natka
oraz kasza gryczana prazona około 200 g na sypko
Potrawka ze schabowych kęsków z warzywami i z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Schab pokroic w paski , oprószyc przyprawami, obtoczyc w mące i obsmazyc na oleju.
2.Pieczarki pokroic w plasterki , papryke pokroic w mała kostkę, marchew pokroic w cienkie słupki, cebule posiekac,.
Cebule i pieczarki zeszklic na oleju.
3. W garnku umiescic podsmazone mieso wraz z tłuszczem, dodac cebule i pieczarki oraz warzywa , chwile podsmazyc, zalac bulionem i dusic na małym ogniu do miekkosci warzyw .Przyprawic.Podac posiekana natkę , jeszcze chwile wszytko razem dusic.
4. Kasze grycznana ugotowac , odcedzic.
5 Podawac z kasza , udekorowac natka, smacznego:)
Porady
kasze mozna dodac do dania , wszystko razem wymieszac i tak podawac lub osobno : kasza, polana miesem z warzywami
Komentarze