Potrawka z żołądków w sosie chrzanowym

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny i tani obiad, który zadziwi niejednego. Polecam szczególnie tym, którzy podroby omijają szerokim łukiem po tym przepisie naprawdę mogą zmienić zdanie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    500g żołądków (w oryginale było gęsich ja dałam kurze i było równie pysznie!)
    10 pokrojonych w plastry pieczarek
    2 pokrojone w kostkę cebule
    2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
    1,5l rosołu z kury
    1 łyżka tartego chrzanu
    1 łyżka musztardy kremskiej
    1 pęczek natki pietruszki
    500ml śmietany kremówki 30%
    olej rzepakowy
    do smaku: sól ziołowa, tymianek, biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Potrawka z żołądków w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki oczyścić, umyć i zagotować w wodzie (ok.60minut)
    Po tym czasie odcedzić, i zalać rosołem. Gotować do miękkości. Odcedzić (nie wylewać rosołu!)
    Pieczarki, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, doprawić tymiankiem.
    Ugotowane i lekko przestudzone żołądki pokroić w mniejsze kawałki, dodać do pieczarek, lekko przesmażyć.
    Dodać chrzan i musztardę, podsmażyć. Podlać rosołem, dusić przez ok.10min.
    Dodać śmietanę, wymieszać, zagotować i dusić przez 10min.
    Doprawić do smaku.

Porady

Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować