Pyszny i tani obiad, który zadziwi niejednego. Polecam szczególnie tym, którzy podroby omijają szerokim łukiem po tym przepisie naprawdę mogą zmienić zdanie!
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
500g żołądków (w oryginale było gęsich ja dałam kurze i było równie pysznie!)
10 pokrojonych w plastry pieczarek
2 pokrojone w kostkę cebule
2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
1,5l rosołu z kury
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżka musztardy kremskiej
1 pęczek natki pietruszki
500ml śmietany kremówki 30%
olej rzepakowy
do smaku: sól ziołowa, tymianek, biały pieprz
Potrawka z żołądków w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki oczyścić, umyć i zagotować w wodzie (ok.60minut)
Po tym czasie odcedzić, i zalać rosołem. Gotować do miękkości. Odcedzić (nie wylewać rosołu!)
Pieczarki, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, doprawić tymiankiem.
Ugotowane i lekko przestudzone żołądki pokroić w mniejsze kawałki, dodać do pieczarek, lekko przesmażyć.
Dodać chrzan i musztardę, podsmażyć. Podlać rosołem, dusić przez ok.10min.
Dodać śmietanę, wymieszać, zagotować i dusić przez 10min.
Doprawić do smaku.
Komentarze