Potrawka z Zająca

4.48 (147 ocen)

  • 60 min

prosty przepis na smaczny obiad

  • 60 min

Składniki:

  • pół zająca (bo drugie pół dostał mój Brat)
    2 cebule
    200 g śmietany - z Bażanowic 18%
    sól, kolorowe ziarenka pieprzu
    szczypta rozmarynu, lubczyku
    kilka gałązek świeżego tymianku
    2 duże ząbki czosnku
    2 łyżki musztardy (sarepska)
    ok 50 ml białego półwytrawnego wina
    pół łyżki smalcu
    pęczek natki pietruszki
    3 - 4 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z zająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zająca pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, czosnkiem, listkiem laurowym, zielem angielskim i musztardą. Przykryć folią i do lodówki na noc.
    Na patelni roztopić smalec i mocno podsmażyć zająca. Następnie wlać wino i trzymać na ogniu niech alkohol odparuje. Przełożyć mięso do garnka, podlać wodą. Na tej samej patelni podsmażyć cebule i dodać do zająca. Przyprawić do smaku. Dodać śmietanę, wszystko wymieszać i gotować ok 45 - 50 min. Na końcu dodać posiekaną natkę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować