pół zająca (bo drugie pół dostał mój Brat)
2 cebule
200 g śmietany - z Bażanowic 18%
sól, kolorowe ziarenka pieprzu
szczypta rozmarynu, lubczyku
kilka gałązek świeżego tymianku
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki musztardy (sarepska)
ok 50 ml białego półwytrawnego wina
pół łyżki smalcu
pęczek natki pietruszki
3 - 4 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
Potrawka z zająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zająca pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, czosnkiem, listkiem laurowym, zielem angielskim i musztardą. Przykryć folią i do lodówki na noc.
Na patelni roztopić smalec i mocno podsmażyć zająca. Następnie wlać wino i trzymać na ogniu niech alkohol odparuje. Przełożyć mięso do garnka, podlać wodą. Na tej samej patelni podsmażyć cebule i dodać do zająca. Przyprawić do smaku. Dodać śmietanę, wszystko wymieszać i gotować ok 45 - 50 min. Na końcu dodać posiekaną natkę
Komentarze