potrawka z suszonych grzybów z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Taką potrawkę od lat robi moja mama i jest to moje ulubione danie jej kuchni. Podebrałam jej przepis i sama często ją gotuję. Nie wymaga wielu składników- w zasadzie trzech podstawowych. Jest bardzo pyszna i syta. Najlepiej smakuje z buraczkami

  • 45 min

Składniki:


  • 2 garście suszonych grzybów
    1 kg ziemniaków
    300 g boczku wędzonego
    cebula
    2 ząbki czosnku
    wegeta
    ziele angielskie, liść laurowy
    szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
    1-2 łyżki mąki
    2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Potrawka z suszonych grzybów z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać około dwoma litrami wody i gotować. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i ziemniaki pokrojone trochę grubiej niż na frytki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Dusić chwilę razem a następnie zalać wywarem grzybowym i gotować,aż będą miękkie.
  • 2. Przyprawić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i śmietaną i zagęścić danie. Podawać na ciepło. Najlepiej smakuje z buraczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować