Potrawka z soczewicą

0 (0 ocen)

Sycące i rozgrzewające danie, idealne na chłodne dni.

Składniki:

  • 1 pietruszka
    2 marchewki
    1,5 szklanki zielonej soczewicy
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    60 dag mięsa wieprzowego u mnie gulaszowe
    1 pętko zwyczajnej kiełbasy
    2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • potrawka z soczewicy 1. Soczewicę ugotować na półtwardo i odcedzić na sitku.
    Mięso pokroić w małą kostkę, posypać je delikatnie solą oraz pieprzem, następnie podsmażyć na oliwie do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w większą kostkę cebulę chwilkę całość razem smażyć i po podsmażeniu przełożyć do garnka w którym będziemy danie przygotowywać.
  • potrawka z soczewicy 2. Kiełbasę pokroić w plasterki i dołożyć do mięsa całość zalać 1 litrem bulionu warzywnego, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i posiekany drobno czosnek, garnek przykryć i gotować około 15 minut, aż warzywa i mięso zmiękną teraz dodać soczewicę i pokrojoną w kostkę paprykę, przykryć i gotować kolejne 10 - 15 minut do momentu zmięknięcia, ale nie rozgotowania się składników.
  • potrawka z soczewicy 3. Potrawę na koniec doprawić 1 łyżeczką musztardy oraz solą i pieprzem, najlepiej smakuje po podgrzaniu jak wcześniej postoi i zgęstnieje oraz przejdzie smakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować