PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Potrawka z rybą i ryżemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/83/d0f6c390e9d29fcdb2bc19f30bb63300d83fdbf8.jpeg22691704http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/potrawka-z-ryba-i-ryzem-2
4 filety z mintaja
1/2 szklanki ryżu
2 marchewki
kawałek białej części pora
15 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1/4 szklanki wina białego wytrawnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml śmietany 30%
sok z cytryny
2 łyżeczki sosu sojowego
pieprz cayenne
pieprz biały
przyprawa do ryb
sól
przyprawa uniwersalna
odrobina oleju
gorąca woda
Sposób przygotowania przepisu:
Potrawka z rybą i ryżem
1.
Mintaja rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę umyć, obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora wymyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w talarki. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać ryż i troszkę go podsmażyć gdy ziarna zrobią się szkliste dolać wino. Chwilę odparować, dodać potartą marchew oraz por, podsmażyć. Dodać pieczarki i podlać gorącą wodą (ok. 1 szklanka). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do czosnku, papryczkę chilli pokroić i dodać do ryżu, dolać sos sojowy, dusić pod przykryciem jeśli trzeba to podlewać odrobiną gorącej wody.
2.
Gdy ryż i warzywa będą prawie miękkie dodać rybę. Przyprawić do smaku, dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę. Gotować jeszcze chwilkę, podawać gorące. Smacznego!
Porady
Gotując tę potrawkę trzeba uważać z dolewaniem wody gdyż ryż musi ją całą wchłonąć.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze