Potrawka z pora na kwaśno.

0 (0 ocen)

Będzie trochę smaków tureckich, które chodzą za mną po ostatnim pobycie w tym aromatycznym kraju.Potrawka z pora zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem od dotychczasowych propozycji. Można jeść jako samodzielne danie, ale jest też doskonałym dodatkiem do kofte lub kurczaka.

Składniki:

  • 30 dag pora
    2 marchewki
    1 cebula
    100g ryżu
    1/2 cytryny
    1/2 pomarańczy
    sól, pieprz
    2 łyżki oliwy

Potrawka z pora na kwaśno. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka z pora na kwaśno. 1. Wybieramy por raczej cieńszy i kroimy w 3 cm kawałki.
    Marchewkę kroimy w talarki, a cebulę siekamy.
    Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy.
    Wlewamy 2 szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę i będzie dostatecznie miękki.
    Kiedy lekko przestygnie podajemy. Zachęcam do wypróbowania tej wersji. Potrawka jest smaczna, łatwa i szybka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy