Ciekawe połączenie młodej kapusty z kapustą kwaszoną, z dodatkiem kukurydzy konserwowej. Potrawa pożywna i aromatyczna od zastosowanych ziół i przypraw. Może stanowić świetną propozycję wegetariańskiego dania.
Składniki:
1 średnia główka młodej kapusty (ok. 1 kg)
400 g kapusty kwaszonej
2 duże pomidory (łącznie 400g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (285g bez zalewy)
200 g oczyszczonych pieczarek
1 średnia biała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego lubczyku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy
1/2 szklanki wody
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Potrawka z mieszanej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym, szerokim garnku rozgrzać oliwę, dodać obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek, dołożyć pokrojone pieczarki. Wsypać paprykę, gałkę muszkatołową i imbir. Smażyć 5 min, mieszając.
2.Następnie dołożyć pokrojone w kostkę pomidory i odciśniętą, ewentualnie posiekaną kwaszoną kapustę (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, spłukać ją wodą). Całość smażyć kolejne 5 min, mieszając.
3.Po tym czasie wlać wodę, dodać poszatkowaną kapustę młodą, wsypać Vegetę. Wymieszać i dusić pod przykryciem 30 min, co jakiś czas mieszając.
4.Do ugotowanej kapusty dodać osączoną kukurydzę, posiekaną zieleninę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Całość gotować jeszcze 10 - 15 min bez przykrycia.
5.Jogurt dokładnie wymieszać z mąką, do zawiesiny wlać niewielką ilość płynu z gotującej się potrawki, wymieszać. Mieszankę wlać do garnka i dokładnie wymieszać z zawartością.
6.Całość jeszcze chwilę razem gotować. Doprawić do smaku.
Komentarze