Potrawka z kurczakiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Różyczki brokułów ugotować w gorącej wodzie - przez ok 10 min. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, by zachowały kolor.
W tym samym czasie można także ugotować ryż.
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki lub w małą kostkę, jak kto lubi. Dodajemy do niego świeże lub suszone zioła (rozmaryn i tymianek), sól, pieprz oraz oliwę. Mieszamy i zostawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy marchewkę i ścieramy na tarce. Kroimy cebulę i czosnek, mieszamy, po czym podsmażamy na patelni. Do tego dodajemy marchewkę. W czasie smażenia dolewamy ok. 2-3 łyżki wody z ugotowanych brokułów. Podsmażamy na małym ogniu. Do marchewki dodajemy wcześniej ugotowany ryż i kurkumę - mieszamy.
Na sam koniec podsmażamy kurczaka. Wszystkie przygotowane przez nas składniki wkładamy do żaroodpornego naczynia. Najpierw marchewkę z ryżem, na to kurczaka, brokuł i na wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Naczynie wkładamy do piekarnika w temp. 180 st. C, na ok. 10 min.
Komentarze