Potrawka z kurczaka z porem i kaparami

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty sposób na smaczne, delikatne i jednocześnie soczyste mięso w sosie śmietankowo-koperkowym.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g fileta z indyka
    200 g pora
    2 łyżki kaparów z zalewy
    2 łyżki oleju
    1/2 szklanki białego, półwytrawnego wina
    125 g słodkiej śmietanki 36%
    125 g śmietany kwaśnej

    Przyprawy:
    1/2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    sól i pieprz zielony do smaku
    odrobina miodu do smaku
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Potrawka Gulasz Dania z indyka

Potrawka z kurczaka z porem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do ładnego zrumienienia.

    Dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, chwilę podsmażamy, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlewamy wodą lub domowym bulionem.

    Gotowe mięso zagęszczamy zmieszanymi ze sobą śmietanami, dodajemy kapary i koperek. Doprawiamy do smaku, podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować