Bardzo prosty sposób na smaczne, delikatne i jednocześnie soczyste mięso w sosie śmietankowo-koperkowym.
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
400 g fileta z indyka
200 g pora
2 łyżki kaparów z zalewy
2 łyżki oleju
1/2 szklanki białego, półwytrawnego wina
125 g słodkiej śmietanki 36%
125 g śmietany kwaśnej
Przyprawy:
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz zielony do smaku
odrobina miodu do smaku
Potrawka z kurczaka z porem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do ładnego zrumienienia.
Dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, chwilę podsmażamy, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlewamy wodą lub domowym bulionem.
Gotowe mięso zagęszczamy zmieszanymi ze sobą śmietanami, dodajemy kapary i koperek. Doprawiamy do smaku, podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze