Potrawka z kurczaka z cytrynowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na sypko. Składniki na rosół pałki i obrane warzywa wkładamy do garnka, wlewamy wodę ok. 1 i 1/2 litra,stawiamy na ogień i gotujemy do miękkości mięsa(sól 1 łyżkę sypiemy jak się woda zagotuje). Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem,cienko obrać wierzchnią skórkę,białą część obrać i wyrzucić,z cytryny wycinamy fileciki , pestki usuwamy ,a z reszty wyciskamy sok.
Ogólnie zachowujemy fileciki z cytryny ,sok i skórkę .Odmierzamy ok. 3 szkl. rosołu, wlewamy do garnka i dodajemy rodzynki,skórkę,fileciki,sok z cytryny.Gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut, aż rodzynki zmiękną.Mąkę,żółtka dodać do śmietany dokładnie rozmieszać,rosół zdjąć z ognia,
dodać odrobinę rosołu do śmietany ,zamieszać i powoli wlewać do rosołu cały czas mieszając. Sos przyprawić do smaku solą ,cukrem i szczyptą białego pieprzu . Na talez nakładamy porcję ugotowanego ryżu, mięska ,polewamy sosem.
Smacznego.
Komentarze