Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym

  • wyświetlono: 475 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne danie, które zostało chyba nieco zapomniane. Jednak taki powrót do klasyki dobrze zrobi każdemu :) Przypomniałam sobie o tym daniu, czytając ''Książkę poniekąd kucharską'' J.Chmielewskiej. Jest to jedna z moich ulubionych autorek i czytuję ją namiętnie niemal od dzieciństwa, większość utworów czytałam po kilka razy i bawią mnie wciąż tak samo. W tej książce wspomniana była akurat potrawka z królika, ale na jej wzór przygotowałam potrawkę z kurczaka. Miała być z królika, ale nie dostałam go w sklepie, śpieszyłam się, więc jest z kurczaka. Przepis oczywiście trochę zmieniłam, bo nie wszędzie mi się podobał. Wychodzi jej strasznie dużo, a najlepiej smakuje z ryżem.

Bez tytułu
  • 10 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

- 2 piersi kurczaka
- 2 ćwiartki kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu, karmionego ekologiczną paszą)
- 2-3 marchewki
- 1 spora pietruszka
- 2-3 listki laurowe
- 7 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki estragonu
- 1,5-2 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka ekologicznej przyprawy uniwersalnej (czyli wegety bez nawozu)
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- sok z 0,5 cytryny
- 300ml śmietany 12-18%
- 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym

  • 1. Marchewkę kroimy w kostkę, pietruszkę ścieramy na mniejszych oczkach tarki. Wrzucamy do garnka (nie najmniejszego, jaki mamy w kuchni, takiego większego średniaka). Dodajemy liście, ziele angielskie, łyżeczkę pieprzu, odrobinę soli, estragon i wlewamy około pół litra wody. Zagotowujemy, dodajemy eko-vegetę.
  • 2. W międzyczasie rozpuszczamy na patelni masło klarowane i obsmażamy na nim mięso (w całości) do zrumienienia.
  • 3. Obsmażone mięso wrzucamy do garnka i w razie potrzeby dolewamy gorącej wody tak, by przykryła mięso. Trochę może wystawać.
    Gotujemy około dwóch godzin na malutkim ogniu.
  • 4. Po tym czasie mięso będzie już mięciutkie. Wyjmujemy je, oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Ja lubię to robić, rozszarpując je dwoma widelcami, ale spokojnie można pokroić w kostkę.
  • 5. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki. Do śmietany dodajemy kilka łyżek rosołku z garnka, mieszamy starannie. Zwiększamy ogień pod garnkiem i cały czas energicznie mieszając, powoli wlewamy śmietanę. Dorzucamy do tego pęczek posiekanego koperku.
  • 6. Do garnka z powrotem wkładamy mięso i starannie mieszamy. Dodajemy sok z połówki cytryny i gotujemy jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając i pilnując potrawki, bo po dodaniu mąki może zacząć ''łapać dno'' :)

    Podajemy na gorąco z ryżem, ziemniakami, makaronem, pieczywem... z czym kto najbardziej lubi. Ja najbardziej lubię z ryżem, mój tata z kartoflami... :)





    Smacznego!!!!

Porady

1. Kurczaka spokojnie można zastąpić królikiem - smak jest zbliżony.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

potrawkaszybki obiadpotrawka z kurczakaobiad z kurczakiemdania z kurczakiemsmaczny odbiadszybki obiad z kurczakiem

Komentarze

Podobne przepisy

image-0o0nh1k

Dodane przez: kuchcik89

Szybka potrawka z kurczakiem w kremowym sosie

Potrawka z tego przepisu jest szybka...

Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Dodane przez: Cukiereczek

Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Taki obiad przygotujecie dosłownie...

Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Szybko i smacznie ,bez stania przy...

kotleciki

Dodane przez: Futka

Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie...

Propozycja na delikatne i mięciutkie,...

kurcza-gyros

Dodane przez: Martyna1991

"Kurczak-gyros" w sosie śmietanowo-koperkowym

Bardzo szybka w przygotowaniu potrawka...

Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem

Dodane przez: Ania321

Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana...

Filety z dorsza duszone z porem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE