Potrawka z kurczaka po tajsku a la ScaryCanary

  • wyświetlono: 2183 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bazowy przepis na te potrawke dostalam od znajomej z Tajlandii.Po lekkiej modyfikacji ostrosci i kilku probach-oto efekt.Aromatyczna,egzotyczna,sycaca,pyszna potrawka.Mila odmiana ktora napewno zasmakuje amatorom kuchni azjatyckiej:)

ScaryCanary
  • 60min

Składniki

na 4 porcje:
1) 3 duze piersi z kurczaka pokrojone w kostke
2) 2 cebule,pokrojone w cienkie pol-talarki
3) 5-6cebulek dymek,pokrojonych w cienkie plasterki,pod katem-2lyzki zachowane do dekoracji
4) 4lyzki stolowe orzechow nerkowca
5) 2lyzki stolowe ziaren sezamu
6) 1 puszka mleka kokosowego 400ml
7)ok 400ml bulionu drobiowego(goracy)
8) 3 zabki czosnku,przecisniete przez praske
9) 2cm swiezego imbiru,startego na tarce o malych oczkach
10) 1 kopata lyzeczka pasty z owocu tamaryndowca(dla kwasku,mozna zastapic limonkami)
11) 1 lodyga trawy cytrynowej-lekko rozbita i poobijana,ponacinana-zeby wypuscila smak
12) przyprawy: czubata lyzeczka mielonej kolendry,czubata lyzeczka mielonego kminku,czubata lyzeczka mielonego imbiru,czubata lyzeczka mielonego chili(mozna mniej),sol,cukier do smaku
13) 2lyzki sosu sojowego ciemnego
14)3 lyzeczki skrobii kukurydzianej
15)ryz do podania.
16) 2 lyzeczki oleju sezamowego
17) jedna lyzka oleju do smazenia
18)2 zielone papryki pokrojone w paski

Sposób przygotowania przepisu:

Potrawka z kurczaka po tajsku a la ScaryCanary

  • 1. 1)kurczaka marynujemy w cebuli pokrojonej w piorka,lyzeczce mielonej kolendry,kminku,imbiru,chili oraz lyzeczce cukru.dodajemy sos sojowy,olej sezamowy,swiezy imbir,trawe cytrynowa i czosnekdobrze mieszamy i odstawiamy do zamarynowania ok 30min-wiecej jezeli macie czas.
    2)w czasie kiedy kurczak sie marynuje,mozemy ugotowac ryz.
    3) w glebokiej patelni rozgrzewamy lyzke oleju,kiedy patelnia jest dobrze rozgrzana-solimy do smaku kurczaka w marynacie i wrzucamy na goracy olej.smazymy ok 2-3min na duzym ogniu,tak aby kurczak sie podsmazyl i bardziej wciagnal soki z marynaty.
    4)po 3minutach smazenia na duzym ogniu,dorzucamy papryke i smazymy kolejne 2-3 min.po tym czasie dodajemy skrobie kukurydziana i wysmazamy jej surowosc,starajac sie pokryc nia calego kurczaka i papryke. po ok minucie podsmazania kurczaka i warzyw wraz ze skrobia-dolewamy bulionu drobiowego i mieszamy,doprowadzamy do wrzenia mieszajac,az sos zgestnieje.
    5)kiedy sos zgestnieje i dojdzie do wrzenia,zmniejszamy ogien na maly i dolewamy mleka kokosowego.calosc dusimy ok 5-7min,tak aby kurczak byl calkiem gotowy,papryka w miare miekka a przyprawy i trawa cytrynowa oddaly smak do sosu.
    6) w osobnej patelni prazymy na sucho orzechy nerkowca i sezam na zloty kolor i odstawiamy do pozniejszego uzytku.
    7)na ostatnia minute gotowania sie sosu,dorzucamy zielona cebulke do sosu,tak aby zachowala chrupkosc.sprawdzamy doprawienie sosem sojowym,pasta tamaryndowca(dla kwasku-lub limonka),odrobinka cukru.
    8)wylawiamy trawe cytrynowa i podajemy w glebokim talerzu,wraz z ryzem,posypane orzechami i sezamem oraz pozostala dymka.ryz mozna uksztaltowac w szklance:) serdecznie polecam.

Porady

1) ta potrawa moze byc wzbogacona o inne przyprawy ktore lubicie-mozecie dodac liscie limonki kaffir, liscie curry czy zielone tajskie chili. uregulujcie tez pikanterie tego dania wedlug wlasnych upodoban:) wazne tylko zeby dobrze doprawic calosc i uzyskac rownowage miedzy slodkoscia,ostroscia,kwaskiem a slonoscia- poniewaz w tym tkwi sekret kuchni tajskiej:)

danie te bedzie tez swietnie smakowalo z krewetkami,ryba lub udkami kurczaka.

do potrawki mozna podac czastke limonki, lub posypac natka kolendry :)
smacznego:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania z patelni

Komentarze

Podobne przepisy

kurczak po tajsku z makaronem nori

Dodane przez: chilijemy

Kurczak po „tajsku” z makaronem nori

To wariacja na temat azjatyckich...

Młode warzywa a la creme

Dodane przez: JustKuchcik

Młode warzywa a la creme - potrawka z młodych...

Pyszna i delikatna potrawka z młodych...

Grillowane piersi z kurczaka po tajsku

Dodane przez: Darmiona

Grillowane piersi z kurczaka po tajsku

Szaszłyczki z kurczaka marynowane...

Pomidorowy kurczak po tajsku

Dodane przez: Futka

Pomidorowy kurczak po tajsku

Propozycja na aromatycznego, wyrazistego...

Kurczak słodko-kwaśny po tajsku

Dodane przez: Ania_L

Kurczak słodko-kwaśny po tajsku

Jeśli macie ochotę na szybki, a...

Dodane przez: KingaM4444

Uda lub pałeczki z kurczaka po tajsku

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE