Potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie myjemy.Dzielimy na mniejsze kawałki. Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli. Wkładamy na wrzącą wodę kurczaka i gotujemy ok. 10 do 15 min zbierając szumowiny.
Po tym czasie dodajemy wcześniej obrane warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy d miękkości mięsa i warzyw.
Gdy już wszystko będzie miękkie wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa. Odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie wywar zaprawiamy śmietaną z dodatkiem mąki.
Gdy kurczak ostygnie obieramy mięso z kości i kroimy na mniejsze kawałki po czym dodajemy do powstałego sosu.
Warzywa kroimy w małe kawałki i również wrzucamy do całości. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze