Potrawka na bogato ze zdrowego mięsa z królika i dużą ilością świeżych warzyw,smaczny dodatek do ryżu czy młodych ziemniaków,polecam jako danie obiadowe.
60 min
Składniki:
1/2 tuszki królika
25 dag fasolki szparagowej
1 papryka czerwona
3 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
1/2 pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili zielonej
mały kawałek cukinii
3 łyżki oleju
liść laurowy
ziele angielskie
sól do smaku
czubrica czerwona do smaku
mąka pszenna do zawiesiny
Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuszkę królika opłukać pod bieżącą wodą podzielić na mniejsze porcje włożyć do garnka,zalać wodą-tak aby przykryła mięso,dodać jedną marchewkę,oraz jedną cebulę,liść laurowy i ziele angielskie,osolić i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.Ugotowane mięso osączyć z wywaru obrać od kości,wywar zachować
2.Resztę marchewki obrać razem z pietruszką pokroić w kostkę tak samo wydrążoną z nasion paprykę,cukinię i fasolkę szparagową.Na patelni rozgrzać olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę,zamieszać,zeszklić po chwili dodać resztę pokrojonych warzyw łącznie z papryczką chili i dusić pod przykryciem około 8 minut od czasu do czasu mieszając.
3.Do garnka włożyć obrane mięso zalać wywarem,dodać podduszone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki,gotować razem około 10 minut,doprawić do smaku solą oraz czubricą ,zagęścić zawiesiną z mąki pszennej,pogotować chwilę i podawać jako dodatek do drugich dań z ryżem czy ziemniakami.
Komentarze