Potrawka z kaszą kus-kus i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis wymyśliłam, gdy wróciłam z pracy bardzo głodna, a w domu był tylko kurczak i mrożonki.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 mała pierś z kurczaka
    200 g kaszy kus-kus
    1,5- 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
    250-300g mrożonej marchwi z groszkiem
    dwie łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    pół papryki
    łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    łyżeczka ziół prowansalskich
    szczypta chilli
    pół łyżeczki czosnku granulowanego
    pieprz do smaku

Potrawka z kaszą kus-kus i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć kurczaka na złoty kolor dodając przyprawy.
  • 2. Następnie na patelnię dodać marchewkę z groszkiem i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć na dużym ogniu 2-3 minuty. Potem podlać bulionem i dusić ok 5 minut.
  • 3. Po tym czasie dodać kaszę kus-kus, mieszać 2-3minuty, aż kasza napęcznieje, można przyprawić do smaku pieprzem, ewentulanie solą.
    Gotowe. Porcja dla 4-5 osób

Porady

Nie należy przesadzać z ilością bulionu, bo wtedy kasza się rozgotuje i nie będzie już sypka. Potrawkę można robić ze świeżych warzyw, ale wtedy dusi się dłużej. Można posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy