potrawka z indyka z ryżem i ananasem

4.5 (189 ocen)

Pożywna i aromatyczna propozycja na obiad

Składniki:

  • 1 kg mięsa z piersi indyka
    2 łyżki curry
    5 łyżek sosu sojowego
    2 czerwone cebule
    3 ząbki czosnku
    łyżka masła
    300 g ryżu arborio
    50 ml madery
    puszka ananasa

    suszona papryczka chili w płatkach
    świeże oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Potrawka z indyka z ryżem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę. Dodajemy curry i sos sojowy, Mieszamy.
  • 2. Mięso podsmażamy na maśle.
  • 3. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojone w ósemki cebule. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  • 4. Do mięsa wsypujemy ryż. Podsmażamy 3-4 minuty. Zalewamy 3 szklankami gorącej wody i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
  • 5. Gdy ryż wchłonie wodę dodajemy wino i pokrojonego ananasa w kostkę razem z zalewą. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty.
  • 6. Garnek przykrywamy przykrywką i owijamy ręcznikiem. Wstawiamy pod pierzynę/kołdrę na 30 minut.
  • 7. Potrawkę podajemy posypaną płatkami chili i bazylią oraz świeżym oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować