Kalarepka dobrze smakuje nie tylko w sałatkach, surówkach, ale także na ciepło. Seler naciowy jest dobrym dodatkiem.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
500 g mięsa na gulasz z indyka lub pokrojony filet z kurczaka
duża marchew
2 kalarepki
3 łodygi selera naciowego
sok z połowy cytryny
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
250 ml zimnej wody
łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chili
łyżka cukru
Potrawka z indyka z kalarepką i selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać mięso i smażyć aż mięso straci surowość. Dusić i mieszać.
Warzywa oczyścić, obrać, umyć.
Do garnka dodać startą na tarce na grubych oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę kalarepki, pokrojone na kawałki łodygi selera. Dodać ok. 250 ml gorącej wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Mieszać od czasu do czasu.
Do szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Dodać sos sojowy, sos chili, cukier. Wlać do garnka. Gotować i mieszać aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
Potrawkę podawać z ziemniakami oprószoną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Porady
Na koniec do potrawy można dodać jeszcze zielony groszek. Może być z puszki.
Komentarze