Potrawka z indyka z kalarepką i selerem naciowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kalarepka dobrze smakuje nie tylko w sałatkach, surówkach, ale także na ciepło. Seler naciowy jest dobrym dodatkiem.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • cebula
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    500 g mięsa na gulasz z indyka lub pokrojony filet z kurczaka
    duża marchew
    2 kalarepki
    3 łodygi selera naciowego
    sok z połowy cytryny
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    250 ml zimnej wody
    łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki słodkiego sosu chili
    łyżka cukru

    posiekana natka pietruszki
    ugotowane ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z indyka z kalarepką i selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać mięso i smażyć aż mięso straci surowość. Dusić i mieszać.
    Warzywa oczyścić, obrać, umyć.
    Do garnka dodać startą na tarce na grubych oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę kalarepki, pokrojone na kawałki łodygi selera. Dodać ok. 250 ml gorącej wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Mieszać od czasu do czasu.
    Do szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Dodać sos sojowy, sos chili, cukier. Wlać do garnka. Gotować i mieszać aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
    Potrawkę podawać z ziemniakami oprószoną posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego.

Porady

Na koniec do potrawy można dodać jeszcze zielony groszek. Może być z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Mięso Indyk Seler Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować