Potrawka z fasoli i wędzonego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Łodygę selera obrać z włókien i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Boczek pokroić na podłużne paseczki.
2.Patelnie nagrzać na suche dno wrzucić boczek i smażyć kilka minut,aż ładnie się zarumieni.
Jeżeli boczek jest chudy na dno patelni należy dodać niewielką ilość tłuszczu.
Na patelnię z boczkiem wrzucić czosnek, cebulę,seler i marchewkę,smażyć około 5 minut.
Dodać pomidory,1/2 szklanki wody,roztarty w dłoniach majeranek oraz wędzoną paprykę,wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut.
W razie potrzeby dolać więcej wody na patelnię.
Pod koniec dodać odsączoną fasolę i doprawić do smaku solą o pieprzem i chwilkę podgrzewać.
Podawać z dodatkiem świeżego pieczywa.
Komentarze