Potrawka z fasoli i wędzonego boczku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewający,sycący i lekko pikantny w smaku posiłek i jednocześnie solidna dawka energii.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g surowego boczku wędzonego
    2 puszki czerwonej fasoli( po 240 g)
    1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
    czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    1 duża marchewka
    1 łodyga selera naciowego
    1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
    1 łyżeczka majeranku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z fasoli i wędzonego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
    Łodygę selera obrać z włókien i pokroić w kostkę.
    Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
    Boczek pokroić na podłużne paseczki.
  • 2. Patelnie nagrzać na suche dno wrzucić boczek i smażyć kilka minut,aż ładnie się zarumieni.
    Jeżeli boczek jest chudy na dno patelni należy dodać niewielką ilość tłuszczu.
    Na patelnię z boczkiem wrzucić czosnek, cebulę,seler i marchewkę,smażyć około 5 minut.
    Dodać pomidory,1/2 szklanki wody,roztarty w dłoniach majeranek oraz wędzoną paprykę,wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut.
    W razie potrzeby dolać więcej wody na patelnię.
    Pod koniec dodać odsączoną fasolę i doprawić do smaku solą o pieprzem i chwilkę podgrzewać.
    Podawać z dodatkiem świeżego pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować