Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Filety z dorsza duszone z porem i cebulką, podane z brązowym ryżem.

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ryż brązowy 200 gram
    filet z dorsza 400 gram
    por 1 szt (zielona część)
    cebula 1/2 szt
    koperek świeży 1 pęczek
    oliwa z oliwek 3 łyżki
    masło 1 łyżka
    cytryna 1/2 szt
    woda 150 ml
    przyprawa do ryb 1 łyżeczka
    śmietana 2-3 łyżki
    chili pieprz cayenne 1/3 łyżeczki
    mąka 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż brązowy wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 30 minut. Odcedzić.
    W międzyczasie, gdy ryż się gotuje, przygotować potrawkę. Pora dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki.Cebulę pokroić w kostkę.
    Rybę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety pokroić na połówki.
    W rondelku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę oraz pora i smażyć. aż warzywa staną się szkliste.
    Dodać rybę. Skropić ją sokiem z cytryny. Dusić na warzywach 1-2 minuty.
    Wlać wodę. Dodać przyprawę do ryb oraz chilli pieprz cayenne. Dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać śmietanę i dusić jeszcze 5 minut.
    Zagęścić sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować. Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować