Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż brązowy wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 30 minut. Odcedzić.
W międzyczasie, gdy ryż się gotuje, przygotować potrawkę. Pora dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki.Cebulę pokroić w kostkę.
Rybę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety pokroić na połówki.
W rondelku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę oraz pora i smażyć. aż warzywa staną się szkliste.
Dodać rybę. Skropić ją sokiem z cytryny. Dusić na warzywach 1-2 minuty.
Wlać wodę. Dodać przyprawę do ryb oraz chilli pieprz cayenne. Dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać śmietanę i dusić jeszcze 5 minut.
Zagęścić sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować. Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Podawać z ryżem.
Komentarze