Potrawka z cukinii i tuńczyka

0 (0 ocen)

Idealna do makaronu, ryżu, kaszy i pieczywa.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    1 cebula
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    puszka czerwonej fasoli
    2-3 pomidory obrane ze skórki (lub pomidory z puszki)
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie, tymianek
    2 ząbki czosnku

Potrawka z cukinii i tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć i pokroić w plastry, oprószyć solą i ostawić na ok 15 min by puściła soki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Do zeszklonej cebuli dodać odcedzoną cukinię, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Chwilę poddusić. Dodać pomidory i dusić wszystko do miękkości. Pod koniec dodać fasolę i tuńczyka. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące.

Porady

Po wierzchu można posypać żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy