Potrawka z cukinii i liści buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szczypiorek i liście buraka posiekać - dusić na margarynie pod przykryciem 5 min.
2.Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i 4 łyżki wody - dusić pod przykryciem 15 min. Często mieszać. Po tym czasie do warzyw wlać pozostałą wodę, wsypać przyprawy, dodać musztardę i ketchup - całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem jeszcze 5 min.
3.Podawać jako dodatek do drugiego dania (np. z ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi i mięsem wieprzowym). Danie można też serwować na ciepłą kolację - wtedy podawać z pieczywem.
Porady
*** Jeśli Ktoś nie lubi ostrych przypraw, można potrawkę doprawić solą, czarnym pieprzem mielonym i słodką papryką w proszku.
Komentarze