Potrawka z cieciorką, papryką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieciorkę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy osączoną ciecierzycę, następnie wrzucamy posiekaną cebulę w piórka. Smażymy do zrumienienia. Pomidory sparzamy , ściągamy skórę, kroimy i wrzucamy do cieciorki. Dodajemy wypłukane grzyby, pokrojoną paprykę i gotujemy kilkanaście minut. Co jakiś czas dolewamy po odrobinie wody aby warzywa nie przywarły. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Możemy obrać,ale nie jest to konieczne. Czosnek ścieramy na tarce, dorzucamy do dania. Doprawiamy przyprawami do smaku. Na końcu wrzucamy listki oderwane z gałązki rozmarynu. Podajemy z ziemniakami, kaszami lub po prostu jako samodzielne danie.
Komentarze