POTRAWKA Z BRUKSELKI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne warzywne danie z aromatycznym wędzonym boczkiem

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dag brukselki
    50 dag ziemniaków
    15 dag wędzonego boczku
    1 duża cebula
    2 szklanki rosołu/ ewentualnie kostka rosołowa
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka mielonego czosnku
    1 łyżeczka mielonego majeranku
    1 łyżeczka mielonego kminku
    0,5 szklanki jogurtu greckiego
    1 łyżeczka mąki

Potrawka z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rozgrzanego garnka wrzucić pokrojony w paseczki boczek, po chwili dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
  • 2. Całość smażyć, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia cebuli. Następnie dodać rosół, lub 2 szklanki wody i kostkę rosołową, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczoną brukselkę. Gotować około 20 minut.
  • 3. Dodać przyprawy i gotować jeszcze około 10 minut. Jogurt wymieszać z mąką i wlać do garczka, dokładnie wymieszać całość, aż sos lekko zgęstnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy