Potrawka z brukselką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Obecnie opiekuję się półroczną córeczką Basią. Dużo czasu spędzamy razem w kuchni, ja gotuję dla męża Krzysztofa, a córcia na razie się przygląda. Niedługo na pewno będę miała w niej dzielną pomocnicę

Składniki:

  • ● 1 kg brukselki
    ● 6 marchewek
    ● 1/2 kg biodrówki wieprzowej z kością
    ● 2 litry wody
    ● 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
    ● 1 ząbek czosnku
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    ● 1/2 pęczka koperku
    ● włoszczyzna
    ● przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka z brukselką 1. Mięso z włoszczyzną gotujemy w lekko osolonej wodzie 30 minut. Miękkie mięso wyjmujemy i studzimy, natomiast włoszczyznę usuwamy. Do gotującej
    się wody dodajemy oczyszczoną brukselkę.
  • Potrawka z brukselką 2. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do brukselki. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka.
    Potrawkę doprawiamy do smaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut.
  • Potrawka z brukselką 3. Koncentrat mieszamy ze śmietaną i dodajemy do potrawki. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z małą ilością wody. Pod koniec gotowania wsypujemy posiekany koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować