Potrawka węgierska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem, wymieszać. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w średniej grubości plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
2.Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulkę. Zasypać 1 łyżeczką słodkiej papryki, zasmażyć. Dodać mięso i obsmażyć na złoto od czasu do czasu mieszając.Tak przygotowane mięso przełożyć razem z cebulką do garnka i zalać bulionem. Następnie dodać marchew pokrojoną w plastry. Tak przygotowaną potrawkę dusić na małym ogniu do miękkości.
3.Na koniec dodać pół puszki groszku konserwowego, ketchup i zaprawkę z 1,5 łyżki mąki pszennej i odrobiny wody. Dokładnie wymieszać i chwilę poddusić. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Podawać gorącą.
Komentarze