POTRAWKA WARZYWNA Z KIEŁBASĄ

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Smaczne danie obiadowe, lub przystawka. Przygotowałam ze składników, które aktualnie miałam w lodówce.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • - 0,5 kg kiełbasy śląskiej
    - 2 marchewki
    - 3 pomidory świeże lub z puszki
    - 0,5 kg brukselki ( u mnie mrożonej)
    - 1/2 kapusty pekińskiej (małej)
    - 15 dkg pieczarek
    - 2 duże cebule
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 i 1/2 świeżej czerwonej papryki
    - 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej (400g)
    - 1/2 puszki zielonego groszku konserwowego (200g)
    - 3 łyżki przecieru pomidorowego
    - 4 łyżki oleju
    - przyprawa uniwersalna, pieprz, sól, papryka słodka w proszku, imbir, 4 ziarenka ziela angielskiego,
    zioła prowansalskie, majeranek, oregano.
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka warzywna z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka warzywna z kiełbasa 1. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.
  • Potrawka warzywna z kiełbasą 2. Marchewkę, pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki.
    Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.
    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki.
    Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w grubą kostkę.
    Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  • Potrawka warzywna z kiełbasa 3. Kapustę pekińską poszatkować nie za drobno.
  • Potrawka warzywna z kiełbasą 4. Do garnka z grubym dnem lub głębokiego rondla dać olej, rozgrzać go, wrzucić cebulę, marchewkę, pietruszkę, paprykę, czosnek, pieczarki, podlać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
    Dodać kiełbasę, pomidory, groszek zielony i kapustę pekińską. Jak się zagotuje, dodać zamrożoną brukselkę i przecier pomidorowy. Dodać przyprawy : przyprawa uniwersalna, papryka, pieprz, sól, imbir, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, oregano (według własnego smaku).
    Dusić, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać czerwoną fasolkę i chwilę pogotować. Mieszać od czasu do czasu, żeby się potrawka nie przypaliła. W razie potrzeby uzupełniać wodą wyparowany płyn.
    Podawać na gorąco, jako danie obiadowe, lub przystawka.

Porady

Potrawkę można podawać jako danie obiadowe z ryżem, lub ziemniaczkami, lub z pieczywem jako gorącą kolację.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować