Potrawka warzywna z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.
2.Marchewkę, pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki.
Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki.
Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w grubą kostkę.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
3.Kapustę pekińską poszatkować nie za drobno.
4.Do garnka z grubym dnem lub głębokiego rondla dać olej, rozgrzać go, wrzucić cebulę, marchewkę, pietruszkę, paprykę, czosnek, pieczarki, podlać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Dodać kiełbasę, pomidory, groszek zielony i kapustę pekińską. Jak się zagotuje, dodać zamrożoną brukselkę i przecier pomidorowy. Dodać przyprawy : przyprawa uniwersalna, papryka, pieprz, sól, imbir, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, oregano (według własnego smaku).
Dusić, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać czerwoną fasolkę i chwilę pogotować. Mieszać od czasu do czasu, żeby się potrawka nie przypaliła. W razie potrzeby uzupełniać wodą wyparowany płyn.
Podawać na gorąco, jako danie obiadowe, lub przystawka.
Porady
Potrawkę można podawać jako danie obiadowe z ryżem, lub ziemniaczkami, lub z pieczywem jako gorącą kolację.
Komentarze