Potrawka teściowej

4.5 (193 ocen)

  • 40 min

Pierwszy raz jadłam ją na "oficjalnym" spotkaniu z rodzicami męża. Teraz sama często ją robię.

  • 40 min

Składniki:

  • 1podwójna pierś kurczaka
    2-3 duże marchewki
    1 płaska łyżeczka vegety / kucharka
    1 kostka rosołowa
    1 szkl. gorącej wody
    1 szkl. (250 ml) śmietany 30%
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    1 łyżka mąki
    5 łyżek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka teściowej 1. Piersi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.Oprószyć solą i wymieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć na biało mięsko. W międzyczasie obrać marchewki i pokroić je w niezbyt grube plasterki (grubosci ok.4-5 mm), a następnie dodać je do smażącego się mięsa.Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlać na patelnię. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem aż marchewka zmięknie. Następnie wlać 1 szkl. śmietany 30%, dodać 1 płaską łyżeczkę vegety / kucharka i dokładnie wymieszać. Co chwila mieszając dusić potrawkę jeszcze ok. 7 minut. Z mąki i wody przygotować zaprawkę i cały czas mieszając wlać ją na patelnię. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Podawać gorącą, do pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować