Potrawka meksykańska

0 (0 ocen)

Moja rodzina uwielbia tę zupę na ciepłą kolację, ale jest ona również dobrym pomysłem na jednogarnkowy obiad.

Składniki:

  • 1 puszka fasoli białej
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    4-5 ziemniaków
    1l zimnej wody
    1 marchewka
    0,5 l bulionu
    200g przecieru pomidorowego
    0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
    Tłuszcz do smażenia
    Sól, pieprz, wegeta do smaku

Potrawka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki, marchew 1. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w półplasterki, zalać zimną wodą i gotować do momentu al dente.
  • mięso 2. W między czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, przyrumienić na tłuszczu, dodać zmieloną łopatkę, smażyć ok 15 min. Dodać bulion i dusić pod przykryciem ok 30 min, od czasu do czasu mieszając, przyprawić do smaku.
  • dodać pozostałe składniki 3. Fasolę białą, czerwoną, kukurydzę wraz z zalewami dodać do ugotowanych ziemniaków i marchewki, dodać także usmażone mięso, wymieszać. Dodać przecier pomidorowy i dusić kilka minut, przyprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy