Potrawka makaronowa z fasolką szparagową i cukinią

  • wyświetlono: 1851 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne, lekkie i aromatyczne danie. Delikatna cukinia, młoda fasolka szparagowa, pomidory, makaron i świeże zioła - polecam na lekki, wiosenny obiad.

jola4311

Składniki

- 40 dag makaronu świderki,
- 25 dag zielonej fasolki szparagowej,
- puszka pomidorów,
- mały strąk czerwonej papryki,
- cukinia,
- szklanka bulionu domowego (może być drobiowy lub warzywny),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanego oregano,
- 1-2 łyżki oleju,
- szczypta cukru,
- słodka i ostra mielona papryka,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Potrawka makaronowa z fasolką szparagową i cukinią

  • 1. Fasolkę przebieramy, myjemy, jeżeli to konieczne usuwamy łyko, kroimy na mniejsze kawałki.
    Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z odrobiną soli i szczyptą cukru. Gotujemy do miękkości (ok. 8-10 minut), osączamy.
    Cukinię i paprykę myjemy. Z papryki usuwamy nasiona. Pomidory osączamy z zalewy (zalewę zachowuję).
    Pomidory, cukinię i paprykę kroimy w kosteczkę. Czosnek drobno siekamy.
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy szybko czosnek (około minuty), dodajemy paprykę i cukinię, smażymy razem 4-5 minut.
    Wrzucamy pokrojone pomidory i smażymy jeszcze 8 minut (jeżeli to konieczne, podlewamy wodą).
    Bulion mieszamy z zalewą z pomidorów.
    Wlewamy do podsmażonych warzyw, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami.
    Dodajemy surowy makaron i gotujemy pod przykryciem do momentu aż będzie al dente (będzie stawiał lekki opór zębom) - ok. 10 minut.
    2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy fasolkę szparagową i oregano oraz ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku.

Porady

Smak dania można wzbogacić, posypując je po górze startym, żółtym serem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmakaronzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakipaprykaPomidoryCukiniamakaron świderkipotrawkaświeże ziołazdrowelekka kuchniaDania jednogarnkowelekkie danieDania z warzywsmaki latawarzywneletnie smakipotrawka makaronowapotrawka z warzywbogactwo warzyw

Komentarze

Podobne przepisy

Potrawka z cukinii, ziemniaków i fasolki szparagowej

Dodane przez: FajnaKobitka

Potrawka z cukinii, ziemniaków i fasolki...

Akurat nadszedł okres na warzywka,...

Potrawka z królika z warzywami

Dodane przez: 2milutka

Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową

Potrawka na bogato ze zdrowego...

Potrawka z fasolką szparagową serkiem capreggio

Dodane przez: Aneta_77

Potrawka z fasolką szparagową i serkiem capreggio

Pyszne danie warzywne, które w...

image-17pelh1

Dodane przez: anecia04

Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią...

Lekkie danie z sezonowych składników

Potrawka z fasoli.

Dodane przez: elapolo

Potrawka z fasoli szparagowej

Bardzo lekkie sezonowe danie.

Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej

Dodane przez: Anyzkowo

Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej

Lekki , wiosenny obiad

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.