Potrawka fasolowa z kiełbaskami

0 (0 ocen)

Trzy proste składniki: fasola, pomidory, kiełbaski i otrzymujemy pyszną, sytą potrawę! Podaję ją najczęściej do pieczywa. Użycie drobnych kiełbasek sprawia, że danie wygląda ciekawiej i apetyczniej. Polecam.

Składniki:

  • Składniki na 5-6 sytych porcji:
    • 2 cebule,
    • 6 pomidorów,
    • 300 g małych kiełbasek ( np. kornetki),
    • ok 400 g fasoli,
    • pęczek natki pietruszki,
    • Do smaku: suszony tymianek, majeranek, bazylia),
    • sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka fasolowa z kiełbaskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie fasoli 1. Fasole namaczamy na noc. Namoczoną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • smażenie wraz z pomidorami 2. Cebulę obieramy, przekrawany na połowę i kroimy w plasterki. Tak przygotowaną rumienimy delikatnie na oleju. Miedzy czasie pomidory kroimy w kostkę, po czy dokładamy je do cebuli. Całość smażymy razem, aż pomidory zaczną gęstnieć.
  • obsmażanie kiełbasek 3. Na oddzielnej patelni rumienimy kiełbaski. Można przekroić je na połowę (niekoniecznie).
  • dodanie falofi 4. Zrumienione kiełbaski dodajemy do pomidorów. Smażymy razem około 5 minut. Doprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Po tym czasie dodajemy ugotowaną fasolę oraz natkę pietruszki. Danie podlewamy wodą. Ilość dodanej wody zależy od tego jak gęstą chcemy uzyskać potrawkę (u mnie ok 2 szklanki).
    Potrawę gotujemy razem około 5 minut doprawiają ostatecznie do smaku. Podajemy oprószoną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kiełbasa Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować