Potrawka w wegetariańskiej odsłonie z grzybów, warzyw i kuskusu. Dodane drożdże odgrywają w potrawie rolę iście przyprawową – nadają niebanalny i oryginalny smak i aromat.
50 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
5 łyżek suchej kaszy kuskus
500 g oczyszczonych pieczarek
140 g obranej marchewki
100 g obranej białej cebuli
3 obrane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki masła
2 i ½ szklanki bulionu warzywnego
2/3 szklanki maślanki
25 g świeżych drożdży
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
5 suszonych jagód jałowca (rozgniecione)
3 goździki
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Potrawka drożdżowa z pieczarkami, warzywami i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojoną w ćwierćplastry marchewkę, posiekane cebulę i czosnek oraz wsypać jagody jałowca, goździki, cynamon i słodką paprykę. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Po tym czasie dołożyć drobno pokrojone pieczarki, wymieszać i chwilę podgrzewać. Dodać koncentrat, ponownie wymieszać i podgrzewać jeszcze chwilę.
Zawartość garnka zalać bulionem i, po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 10 min. Następnie wsypać kuskus, wymieszać i gotować 5 min.
2.Drożdże rozetrzeć z maślanką, mieszankę wlać do potrawki, wsypać natkę pietruszki, całość wymieszać i zagotować. Na końcu danie doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze