Potrawka curry z kurczaka, dyni, fasolki i ryżu

5 (199 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne danie obiadowe do zrobienia zaledwie w pół godziny. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawka ma wspaniały i wyrazisty smak. Gwarantuję, że nie obędzie się bez dokładki ;)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka

    600 g miąższu z dyni

    200 g zielonej fasolki szparagowej

    300 g ryżu

    cebula

    2 ząbki czosnku

    2 łyżki oleju

    500 ml bulionu drobiowego

    łyżeczka słodkiej papryki

    łyżeczka kuminu

    łyżka kurkumy

    łyżka curry

    sól, pieprz do smaku

    200 ml śmietanki 30%

    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Potrawka curry z kurczaka, dyni, fasolki i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroić w większą kostkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przesmażyć na oleju w dużym rondlu. Dodać posiekaną cebulkę, słodką paprykę, curry, kurkumę i kumin. Wymieszać i chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Mięso zalać bulionem, wsypać pokrojoną w kostkę dynię i fasolkę. Garnek przykryć i dusić na niedużym ogniu do miękkości warzyw. Wlać śmietankę i w razie konieczności przyprawić danie do smaku.

    Osobno ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać go gotujących się warzyw i kurczaka. Wymieszać. Potrawkę podawać posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Fasolka szparagowa Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować