Potrawka chrzanowa z żołądków drobiowych

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Zrobiłam tę potrawkę dosłownie "z głowy" i... wyszło wyśmienicie. Polecam!

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • - 1 kg żołądków drobiowych
    - 4 marchewki
    - 2 cebule
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 łyżki chrzanu tartego
    - 1 łyżka mąki (do zagęszczenia)
    - przyprawy (sól, pieprz, wegeta)

Potrawka chrzanowa z żołądków drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wpierw moczymy żołądki, kroimy je i oczyszczamy. Następnie gotujemy przez 10 minut, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Gotujemy w nowej wodzie przez półtorej godziny ( w szybkowarze wystarczy 30 minut).
  • 2. W tym czasie na patelni smażymy cebule, pokrojone w kostkę, na złoty kolor. Dodajemy do niej starte na tarce marchewki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu. Gdy marchew zmięknie, zwiększamy płomień, dodajemy mąkę i chrzan. Zalewamy wodą (by powstał sos).
  • Smacznego! 3. Składniki z patelni przekładamy do brytfanny, wrzucamy żołądki, mieszamy i pomału razem gotujemy. Pod koniec dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz koperek. Przyprawiamy do smaku.

Porady

Potrawkę podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą, można też jeść z pieczywem.

Komentarze

Podobne przepisy