Potrawka chrzanowa z żołądków drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wpierw moczymy żołądki, kroimy je i oczyszczamy. Następnie gotujemy przez 10 minut, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Gotujemy w nowej wodzie przez półtorej godziny ( w szybkowarze wystarczy 30 minut).
2.W tym czasie na patelni smażymy cebule, pokrojone w kostkę, na złoty kolor. Dodajemy do niej starte na tarce marchewki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu. Gdy marchew zmięknie, zwiększamy płomień, dodajemy mąkę i chrzan. Zalewamy wodą (by powstał sos).
3.Składniki z patelni przekładamy do brytfanny, wrzucamy żołądki, mieszamy i pomału razem gotujemy. Pod koniec dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz koperek. Przyprawiamy do smaku.
Porady
Potrawkę podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą, można też jeść z pieczywem.
Komentarze