Potrawka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Propozycja dla osób liczących kalorie

  • 50 min

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu
    4 nogi kurczaka
    2 litry rosołu
    1 cytryna
    2 łyżki masła
    2 żółtka
    śmietana 12%
    mąka,
    sól, cukier, biały pieprz, kwasek cytrynowy.

Potrawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rosół. ( można zrobić wywar z kostki)
  • 2. Ryż gotujemy według instrukcji.
  • 3. W garnku rozpuszczamy masło dosypujemy mąki i mieszamy przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy nabierkę rosołu, potem kolejną i tak aż przelejemy całość.
  • 4. W szklance mieszamy śmietanę 200 ml z 2 żółtkami i cytryną. Dolewamy do potrawki. Gotujemy do wrzenia.
  • 5. doprawiamy do smaku: solą, pieprzem białym, cukrem i kwaskiem.

    W razie potrzeby można jeszcze zaciągnąć sos - mąką.
    Do sosu dodajemy podzielonego kurczaka.
    Ryż wykładamy na talerz polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy