Jednogarnkowa potrawka z mięsa i warzyw

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne jednogarnkowe danie. Bardzo kolorowe i apetyczne. Składniki kroimy, a potem dusimy wszystko w jednym garnku, przyprawiamy i gotowe. Można podać z dowolnymi dodatkami, ziemniakami, makaronem czy ryżem.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag szynki wieprzowej lub łopatki
    1 duża marchewka
    1 duża cebula
    1 średnia czerwona papryka
    1 puszka kukurydzy
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    lubczyk suszony według uznania
    natka pietruszki według uznania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jednogarnkowa potrawka z mięsa i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Marchewkę myjemy i osuszamy, kroimy w słupki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • 2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i przesmażamy do ładnego zrumienienia się, dodajemy przygotowane warzywa, oprócz kukurydzy i podlewamy gorącą wodą, dusimy do miękkości. Można podlać bulionem mięsnym lub warzywnym. Gdy składniki będą miękkie dodajemy kukurydzę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Jeśli danie podlewamy bulionem to uważamy z solą, ponieważ bulion jest słony.
  • 3. Potrawkę podajemy z dowolnymi dodatkami, ryżem, makaronem czy ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób. Można użyć dowolnych ziół i przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować