Potage Parmentier

4.48 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Choć niewielka ilość składników oraz ich rodzaj nie wskazują na zupę, której nic nie brakuje, jednak ta zupa zaskakuje - smakuje idealnie. W dodatku jest szybka w przygotowaniu i niedroga.

  • 15 min

Składniki:

  • ok 6 porcji:
    500g ziemniaków
    2 duże pory
    200g śmietany kremówki
    1l bulionu z kurczaka lub warzywnego
    sól morska
    świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Potage parmentier - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pory dokładnie płuczemy, kroimy w 1cm plastry. Warzywa wkładamy do średniego garnka, zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 30min (aż ziemniaki staną się miękkie).
  • 2. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Dodajemy kremówkę, mieszamy i podgrzewamy.

Porady

Zupę podawać posypaną siekanymi ziołami: estragonem lub trybulą, usmażonymi plasterkami boczku lub grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować